אוגמנטציה השלמת עצם

"רופא השיניים אמר לי שאני צריך "אוגמנטציה" מה זה אוגמנטצית עצם ?

אוגמנטצית עצם היא השלמת (תוספת) עצם. מדובר בפעולה שנועדה לבניית עצם באזורים בהם העצם נהרסה כתוצאה ממחלת חניכיים (על מחלות חניכיים ופריודונטיה לחץ למאמר), עקירת שיניים, זיהום, תאונה (טראומה) או שלא התפתחה מלכתחילה כמו במקרים של חסר מולד. במקרים מסוימים מדובר בפעולה שבלעדיה לא ניתן יהיה להמשיך את הטיפול ולבצע שתלים דנטאליים. או לחילופין שהשתל לא יהיה במקומו האופטימאלי. הסכנות הכרוכות בשתל שאינו במקומו האופטימאלי (ועל פי תוכנית הטיפול שהתווה רופא משקם או מומחה לפריודונטיה) הן: עומס יתר על השתל, תפקוד לקוי, הצטברות מזון או כמובן תוצאה אסתטית לקויה.

השלמות עצם בהשתלות

במקרים רבים אנו נזקקים לפעולה של השלמת עצם (אוגמנטצית עצם) כפעולה מקדימה או משלימה לביצוע שתלים דנטליים. הגדרה זו כוללת מגוון רחב של פעולות ויש צורך להסבירן ולהבדיל ביניהן כדי להבין למה הן מבוצעות ומהן הדרכים האפשריות להגיע לתוצאה המקווה והרצויה הכול כדי שהמתרפא יוכל "לצחוק בפה מלא". העיקרון המנחה אותנו בגישה לפיתרון בעיות של חוסר עצם וצורך בהשלמתה הוא הגעה לתוצאה אופטימאלית תוך שימוש באמצעים הקיימים היום המאפשרים טיפול זעיר פולשני. לצורך כך אנו משתמשים בטכניקות כירורגיות מתוחכמות ובאמצעים מתקדמים המביאים את התוצאה המקווה במספר פרוצדורות קטן, בטראומה כירורגית מינימאלית ובהפחתה משמעותית של הסיכונים הכרוכים בטיפול (זיהום, פגיעה בעצב או כלי דם, צלקות, הבראה ארוכה  וכו').

אוגמנטייצת עצם השלמת עצם

הפעולות הכירורגיות השכיחות להשלמת עצם הינן:

  1. שימור רכס עצם לאחר עקירת שן – באופן טבעי לאחר עקירת שן יש ספיגה משמעותית של העצם שסביבה והקטנת נפח העצם. דבר זה פוגע בסיכוי לבצע שתל באזור עם תוצאה תפקודית ואסתטית טובה. שימור הרכס מאפשר להקטין למינימום את התופעה ולהכין את האזור לקבלת השתל העתידי.
  2. הרחבה של רכס עצם – באזור שהיה מחוסר שיניים לתקופה ממושכת יש לרוב הקטנה משמעותית ברוחב שאינה מאפשרת ביצוע שתל. ההרחבה יכולה להתבצע ברוב המקרים בשלב אחד עם ביצוע השתל ובכך להקטין את מספר הפעולות הכירורגיות ואת זמן ההמתנה לשיקום השתל. במרפאתנו, מרפאת ד"ר צוברי, מבוצע הטיפול באמצעות שתל עצם מוכן (אין צורך בלקיחת עצם עצמית הכרוכה בטראומה וסיכון).
  3. הגבהה של רכס עצם – באזור חסר שיניים ממושך יש לעיתים ירידה משמעותית בגובה העצם, דבר שאינו מאפשר הכנסת שתל ארוך ורחב מספיק וכן הגעה לתוצאה אסתטית טובה באזורים קדמיים של הפה. אנו מבצעים הגבהת רכס במרבית המקרים עם ביצוע השתלים באמצעות שתל עצם מוכן. התוצאה מאפשרת ביצוע שתלים גם במקרים שאובחנו ככאלה שאינם מתאימים לשתלים או שמצריכים מספר טיפולים כירורגיים טראומטיים כדי להגיע לתוצאה (לדוגמא: לקיחת בלוקים של עצם עצמית).
  4. הרמת סינוס – במקרים רבים לאחר עקירת שיניים אחוריות עליונות יש ירידה של רצפת הסינוס המקסילרי יחד עם ספיגת רכס שגורמות לכך שלא ניתן לבצע שתלים באזור. לצורך כך אנו נזקקים לעיתים קרובות למילוי עצם בקרקעית הסינוס.הרמת הסינוס הפתוחה (שיטת החלון) כרוכה בפתיחת חלון צדדי בקיר הסינוס, קילוף הרקמה הרכה המכסה, מילוי בגרגרי עצם וסגירה (עם או ללא ביצוע שתלים סימולטנית). פרוצדורה זו הינה מורכבת וכרוכה בסיכונים ולכן מומלץ על ביצועה על ידי מומחה מיומן. הרמת הסינוס הסגורה (שיטת האוסטיאוטום) מאפשרת פיתרון קל, לא פולשני ועם סיכונים מינימאליים. היא נעשית דרך הקדח שהוכן לשתל ומשיגה תוצאה אופטימאלית באם מבוצעת בצורה נכונה ובידיים מיומנות. אנו פותרים את רוב מקרי הרמת הסינוס בשיטה הסגורה ומקטינים בכך משמעותית את הסיכונים, הטראומה, הסבל שלאחר הניתוח וגם את עלויותיו.

חשוב להדגיש שהעיקרון המנחה במרפאת ד"ר צוברי הוא התאמת תוכנית טיפול מיטבית שתצריך את ההתערבות הזעירה ביותר הדרושה ובכך לחסוך למתרפא, כאבים, תהליך ריפוי ארוך וכמובן הוצאה כספית מיותרת (את כל הטיפולים ניתן לבצע אצלנו בטיפול בסדציה הכרתית, עם רופאה מומחית בהדרמה). התוכנית נבנית עם רופא השיניים המטפל. גם שירותי רפואת שיניים מונעים כמו טיפולי שיננית ניתנים במסגרת התוכנית. העיקר שציבור המתרפאים שלנו יוכלו: "לצחוק בפה מלא".

ד"ר יובל צוברי מומחה בפריודנטיה

הכותב: ד"ר יובל צוברי – מומחה בפריודונטיה, מרצה בכיר, שותף ומייסד בחברת דאטום ביוטק הבינ"ל.

לחצו למאמרים בנושאים הבאים:

"הסכנות שבטיפול שיניים הכל ביום אחד"

"מדחיינות לדחי – הסכנות שבדחיית טיפולי שיניים"