הרמת סינוס ושיטת האוסטיאוטום

מה זה הרמת סינוס ? ומה הקשר לשתלים ?

מהן השיטות המקובלות להרמת סינוס ? מה היתרונות של כל אחת מהן ? כיצד בוחרים באיזה שיטה להשתמש ? מדוע זה קשור לביצוע שתלים ?

הרמת סינוס בשיטת האוסטיאוטום

הסינוס המקסילרי הינו חלל אנטומי הנמצא באזור האחורי של הלסת העליונה מעל שורשי השיניים (מלתעות וטוחנות). במקרים רבים נמצאים שורשי השיניים ממש בתך חלל הסינוס. הסינוס מחובר לחלל האף דרך פתח המאפשר אוורור שלו וניקוז נוזלים המצטברים בחלל הסינוס. במקרים שבהם נעקרות השיניים האחוריות העליונות, חלים שני תהליכים: האחד הוא ירידה של רצפת הסינוס והשני הוא ספיגה של רכס העצם. שני התהליכים גורמים לכך שגובה רכס העצם הזמין לצורך ביצוע שתלים (רכס עצם – רצפת הסינוס) הופך לקטן מדי מהדרוש לביצוע שתל באורך מתאים. לצורך כך עלינו לבצע פעולה של תוספת עצם ברצפת הסינוס או במונח המקצועי – הרמת סינוס. במילים פשוטות יש צורך להוסיף "תשתית" עצם כדי שהשתל ייקלט בהצלחה, יהיה יציב ואיתן ויסייע לתפקוד התקין ולניראות אסתטית.

השיטות המקובלות לביצוע הרמת סינוס

ישנן שתי שיטות מקובלות להרמת סינוס : שיטת החלון (פתוחה) ושיטת האוסטיאוטום.

בשיטה הפתוחה (שיטת החלון) אנו פותחים חלון בצד רכס העצם ובגישה ישירה משחררים את ציפוי הרקמה הרכה של הסינוס וממלאים את הרצפה בתחליף עצם. בחלק מהמקרים ניתן להחדיר את השתלים בזמן הפעולה ובחלקם יש להמתין כחצי שנה ואז לבצעם. אלה הן החלטות קליניות שמומחים לפריודונטיה יקבלו ע"פ המאפיינים הייחודיים של המתרפא.

בשיטה הסגורה (שיטת האוסטיאוטום) יש לקדוח עד לרצפת הסינוס ובשלב הזה מתבצעת דחיקה של רקמת הציפוי הרכה של הסינוס תוך כדי דחיסה של תחליף העצם מתחתיה. זאת בשימוש במכשיר עם קצה מעוגל הנקרא אוסטיאוטום. לאחר שהושגה הרמה מספקת של רצפת הסינוס מוחדרים השתלים וההמתנה היא של ארבעה עד שמונה חודשים.

שיטת האוסטיאוטום

מהם היתרונות של הרמת הסינוס בשיטת האוסטיאוטום ?

אנו במרפאת ד"ר צוברי צברנו ניסיון של כעשרים שנה בשימוש בשיטת הרמת הסינוס הסגורה ומסוגלים כיום לבצע את מרבית המקרים הדורשים הרמת סינוס בשיטה זאת. להרמת הסינוס בשיטת אוסטיאוטום  יתרונות רבים ובעיקר העובדה כי היא מקטינה באופן משמעותי את הסיכונים והסיבוכים הפוטנציאלים.

שיטת האוסטיאוטום מקצרת את זמן הפעולה הכירורגית וכן את תופעות הלוואי הפוסט אופרטיביות (כאב, נפיחות, המטומה וכו'). בכל המקרים המבוצעים בשיטה זו ניתן לבצע גם שתלים. הניסיון הרב שצברנו הביא גם לכך שאחוזי ההצלחה בשיטה זו הינם בידנו היום גבוהים ביותר ומאפשר לנו להתמודד כמעט עם כל המקרים של הרמת סינוס. זה כולל מקרים רבים בהם נקבעה תוכנית טיפול ע"י רופא אחר הכוללת הרמת סינוס פתוחה על כל הסיכונים והכאבים הכרוכים בכך.

לסיכום:

שיטת הרמת הסינוס הסגורה (שיטת האוסטיאוטום) מאפשרת לבצע שתלים באזור אחורי של הלסת העליונה בשיטה זעיר פולשנית. השיטה דורשת מיומנות גבוהה אך בידיים הנכונות נותנת תוצאות טובות ביותר. אנו ממליצים להיבדק ולקבל חוות דעת נוספת במרפאתנו גם במקרים שבהם נקבעה תוכנית טיפול הכוללת הרמת סינוס פתוחה (בשיטת החלון).

אחד מהערכים המרכזיים אצלנו הוא חווית המתרפא, כך שבכל טיפול נאבחן ביסודיות ונמצא את הטיפול המיטבי לא רק מבחינת התפקוד והאסתטיקה אלא גם במזעור הטראומה למתרפא. לכן אנו בוחרים לבצע טיפולים "זעיר פולשניים" עד כמה שאפשר ולתת לגוף לעשות את שהוא יודע הכי טוב. הדבר מקטין את הסיכונים כמובן ויחד איתם את הכאב. יש לא מעט מציבור המתרפאים אצלנו שמספרים לנו שהם כבר מזמן לא חוששים מטיפול אצל רופא השיניים (קרא עוד על טיפול בסדציה הכרתית).

ד"ר יובל צוברי מומחה בפריודנטיה

הכותב: ד"ר צוברי יובל – מומחה לפריודונטיה ומרצה לשעבר במחלקה לפריודונטיה בביה"ס לרפואת שיניים באונ' תל אביב.