על השמנת יתר ובריאות הפה והשיניים

הקשר בין השמנת יתר לבריאות הפה

השמנת יתר הינה אחת התחלואות השכיחות בעולם המודרני. באתר משרד הבריאות הישראלי העוסק בניטור של השמנת יתר באוכלוסייה מופיעים הנתונים הבאים: "השמנה היא גורם סיכון לתחלואה במחלות כרוניות רבות וביניהן סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סרטן השד, סרטן המעי הגס סרטן הרחם ועוד. השמנה קשורה גם בשיעורי תמותה גבוהים יותר ובתוחלת חיים קצרה יותר. שכיחות ההשמנה גבוהה יותר בקרב נשים בישראל. "  סגנון החיים ואירועי חיים אחראים לכ-70% מהשמנת יתר ותורשה לשאר. רקמת השומן מצטברת מתחת לעור וכן סביב האיברים הפנימיים.

מהי ההגדרה של השמנת יתר?

השמנת יתר מוגדרת כמדד מסת גוף (BMI) גבוהה משלושים. חישוב מדד זה נעשה על ידי חלוקת משקל הגוף (בקילוגרם) לגובה (במטרים רבועים). דרך נוספת להגדרת השמנת יתר היא באחוזי שומן. אצל גברים הנורמה היא בין% 11-15% בעוד שאצל נשים 18-21%. גברים העוברים 20% ונשים העוברות 30% הינם במצב השמנת יתר.

על פי סקר משנת 2011 49.8% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלים מעודף משקל, מתוכם 15.7% סובלים מהשמנת יתר (BMI>30).

מהו הסיכון למחלות הפה והשיניים הקשור בהשמנת יתר?

מחלות חניכיים (מחלות פריודונטליות)

השמנת יתר הינה גורם סיכון לפריודונטיטיס שהינה מחלה זיהומית הפוגעת באופן בלתי הפיך במנגנון תמיכת השן (מסב השן ועצם הלסת). שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב הסובלים מהשמנת יתר בהשוואה לבעלי משקל תקין עם יותר דימום מהחניכיים, ועם כיסי חניכיים עמוקים יותר. הגורמים לתופעה זו הינם שילוב של הצטברות שכבה של חיידקים הרסניים על גבי השיניים והתגובה של רקמות התמיכה של השן לנוכחותם. זאת מכיוון שרקמת השומן העודפת משחררת אדיפוקינים (adipokines) שהם מולקולות פעילות הגורמות להרס רקמה רכה ועצם. מכיוון שהרס הרקמה התומכת בשן במחלה פריודונטלית נגרם בעיקר על ידי מנגנוני הדלקת של הגוף, עליה בכמות גורמי דלקת פעילים המופרשים על ידי רקמת השומן העודפת יעלו את כמות ההרס הרקמתי כתגובה לנוכחות רובד חיידקי. כמו כן משפיעות מולקולות אלו על דפנות כלי הדם של מנגנון תמיכת השן וגורמות להתעבותם ולירידה ביכולתם להגיב לזיהום החיידקי.

עששת (ריקבון השן או "חור בשן")

מחקרים דיווחו על קשר בין השמנת יתר במתבגרים לבין עששת ולירידה בהפרשת רוק. הרוק מגן על השיניים מעששת דרך נטרול החומצות הנוצרות מפעולת חיידקי הפה על סוכרים מהמזון. כמו כן פועל הרוק להחזרה של המינרלים שאותה חומצה ממיסה מפני שטח השן ויוצרת את החלל העששתי. ירידה בהפרשת הרוק ידועה כגורם משמעותי בעליה בעששת.

האם יש קושי בטיפול שיניים וחניכיים באוכלוסיה הסובלת מהשמנת יתר?

לרופא השיניים יש קושי בטיפול באנשים עם מסת גוף גדולה במיוחד בגלל חוסר התאמה של הכיסא והציוד. הגישה לשיניים וחניכיים באזורים האחוריים של הפה מוגבלת עקב לחץ של רקמות הלחיים על האזור. מגבלה זו לא תאפשר קבלת תוצאה מיטבית בעיקר בטיפולים מורכבים.

כיצד ניתן להקטין את הסיכון למחלות חניכיים ועששת?

בשני המצבים יש קשר ישיר לנוכחות רובד החיידקים על גבי השיניים ובכיסי החניכיים.

חשוב לבצע בדיקה תקופתית של אוכלוסיות בעלות סיכון גבוה אצל מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) ולעבור טיפול המקטין את הצטברות רובד החיידקים. טיפול זה על ידי המומחה והשיננית יוריד משמעותית את הסיכון למחלות חניכיים ועששת גם באלו הסובלים מהשמנת יתר. יש להקפיד על צחצוח קפדני ושימוש בחומרי שטיפה יעילים כדוגמת ליסטרין, המעכבים את ההתפתחות המחודשת של הרובד לאחר הסרתו. יש לשאוף להקטנת כמות המזון המכיל סוכרים וכן את הזמן שהוא נמצא בחלל הפה. שמירה על הפרשת רוק תקינה באמצעות שתייה מספקת של מים תיתן שיפור משמעותי באפקט המגן של הרוק. שימוש במשחות שיניים המכילות פלואוריד ייתן הגנה נוספת על האמייל והדנטין החשופים מפני החומצות הנוצרות משילוב של חיידקים וסוכרים. הורדת מסת השומן של הגוף תפחית את ההשפעות ההרסניות על בריאות החניכיים והשיניים אולם יש לזכור שהשמנת יתר מורבידית היא מחלה כרונית וששיעור ניכר מהסובלים ממנה מתקשים לרדת במשקל גם כאשר מלווים בתמיכה מקצועית. ירידה במשקל של 7-15% תיחשב להצלחה גם בשיפור סיבוכים גופניים.

ד"ר יובל צוברי רופא שיניים מומחה למחלות חניכיים (פריודונטיה)

מרפאת ד"ר צוברי רמת השרון – פריודונטיה, שתלים ושיקום הפה.

מאמר על השמנת יתר ובריאות הפה והשיניים הופיע גם באתרים נוספים.