מהי סדציה הכרתית

במקרים בהם המתרפא חושש מהטיפול בצורה העלולה למנוע ממנו לעבור טיפולים הכרחיים או שהיקף הטיפול רב, יש להציע לו את האפשרות לעבור את הטיפול תחת סדציה הכרתית

יותר ויותר מתרפאים בוחרים לעבור טיפול תחת סדציה הכרתית מדווחים שמדובר בחוויה מתקנת ושמחים על האפשרות שהטיפול הוצע להם.

מהי סדציה הכרתית ?

סדציה הכרתית הינה מתן תוך ורידי של חומרים הגורמים למטופל לירידה בתחושות לרמה המאפשרת טיפול אך עם זאת שומרים על הכרה ומאפשרים תקשורת מילולית במשך הטיפול כולו. במלים פשוטות יותר זהו מצב בטוח שבו מצד אחד המטופל אינו חושש או סובל מהטיפול המבוצע ומצד שני אינו בסיכון הכרוך באבדן ההכרה והרפלקסים. על פי הוראות משרד הבריאות מוגבלים טיפולים אלו למרפאות מומחים ורופאים מורשים בלבד. אנו בחרנו לעבוד עם רופאים מרדימים מנוסים .

באילו מצבים אנו ממליצים על טיפול שיניים תחת סדציה הכרתית?

  1. מטופלים חרדים או הסובלים מפוביה מטיפול שיניים ואינם יכולים לקבל טיפול בצורה אחרת. ביניהם גם מתרפאים שבזיכרונם מטיפולים אחרים נשאר טעם רע שמלווה בחשש.
  2. מצבים בהם רוצים לבצע טיפול ממושך ללא גרימת אי נוחות או מצוקה אצל המטופל. לדוגמא כאשר יש צורך בביצוע מספר רב של שתלים,  במקום לקיים סדרה של שלושה עד ארבעה טיפולים נפרדים כשבכל טיפול יש לקחת משככי כאבים, אנטיביוטיקה וכד', ניתן לבצע זאת בטיפול אחד ממושך.
  3. מצבים בהם אנו מעוניינים לבצע טיפול ולא רוצים לבצע הרדמה מלאה הכרוכה בסיכונים משמעותיים.

יש להצדיק כל מקרה המיועד לסדציה הכרתית ולוודא כי אכן עומד בקריטריונים הנ"ל.

הערכה של המועמד לסדציה הכרתית

כל מטופל המיועד לסדציה הכרתית צריך לעבור הערכה רפואית ודנטלית בהתאם לגילו ומצבו הבריאותי. ההערכה כוללת היסטוריה רפואית, מצב דנטלי, וכד'. הבדיקות הנדרשות יקבעו ויותאמו לכל מטופל וייעשו לפני ההחלטה הסופית על ביצוע הסדציה.

הכנות לסדציה הכרתית

ההכנות כוללות הסבר מפורט על הסדציה ההכרתית, יתרונותיה וחסרונותיה כולל סיכונים. על המטופל להיות בצום כשמונה שעות לפני תחילת הסדציה. יש לחתום על טופס הסכמה לסדציה וטופס הסכמה לטיפול הדנטלי המתוכנן. יש להגיע לטיפול עם מלווה אחראי ועל המטופל והמלווה להבין את האחריות המוטלת על המלווה  ולהתנהג בהתאם. רצוי להסיע את המטופל ברכב פרטי ולא בתחבורה ציבורית.

ביצוע הסדציה ההכרתית

המטופל יקבל חומרים שונים הגורמים לתחושה נוחה ונעימה ולירידה משמעותית של החרדה ואי הנעימות הכרוכים בטיפול. גם תחושת הזמן נעלמת ולכן ניתן לבצע טיפול ממושך והמטופל לא יזכור מה נעשה ולא את משך הטיפול. במשך הטיפול כולו יתבצע ניטור של המטופל (לחץ דם ורמת חמצון). תתבצע הזרמה של חמצן לנחיריים לשיפור החמצון.

גם כאן נדגיש שכל הפעולות הקשורות בסדציה הן פעולות שנעשות על ידי רופא מומחה בהרדמה שנמצא ונוכח במשך כל הטיפול יחד עם רופא השיניים המומחה והצוות המטפל.

שחרור המטופל לאחר סדציה הכרתית

המטופל ישוחרר רק בהשגחת מלווה אחראי כמתואר למעלה. זאת לאחר שהשפעת החומרים שקיבל פגה והוא שולט באופן מלא ברפלקסים, הינו יציב ושולט היטב בתנועתו ללא חשש מנפילה. עליו ועל המלווה לקבל הוראות ברורות להתנהגות, שליטה בכאב וכיצד להתנהג במצב של סיבוכים אפשריים.

לסיכום: סדציה הכרתית הינה אמצעי מצוין המאפשר למטופלים לקבל טיפול נדרש ואיכותי בצורה והיקף החוסכים סבל וזמן. יש כמובן להקפיד על הנהלים ועל בטיחות הטיפול, יש כמובן לטפל רק במרפאה המצוידת בכל ציוד החירום הדרוש על פי הוראות משרד הבריאות. במרפאתנו מבוצעות הסדציות על ידי רופאים מרדימים בכירים ומנוסים המצוידים בכל הציוד הדרוש. בטיחות המטופלים היא בראש מעיננו ואיננו מתפשרים על כך.

טיפול תחת סדציה הכרתית הינו עוד כלי המאפשר לנו לייצר חוויית מתרפא יוצאת מגדר הרגיל ולהכיר לציבור המתרפאים דרך טובה לקבלת טיפולי שיניים נוחים ונעימים.